Lemmikin eutanasia

Meillä on saatavilla myös lemmikin eutanasia rauhallisissa, viihtyisissä ja lemmikille kotoisalta sekä turvalliselta tuntuvissa tiloissa. Eutanasian suorittaa yhteistyöeläinlääkärimme ajanvarauksella. Ymmärrämme luopumisen vaikeuden ja tuemme tilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla, luoden ikävästä tapahtumasta miellyttävän niin lemmikille kuin suremaan jääville.

Kun aika on…

Lemmikin eutanasia kärsimysten välttämiseksi tulee ajankohtaiseksi, kun lemmikin elämänlaatu heikkenee esimerkiksi äkillisen tai pitkäaikaisen vakavan tai parantumattoman sairauden tai vanhuuden kivuliaiden vaivojen vuoksi. Yleinen vointi, käytös, liikkuminen ja mieliala kertoo paljon lemmikin terveydentilasta; jaksaako se tulla iloisesti vastaan, osallistua puuhiin sekä lenkkeillä, ja syökö ja juoko se normaalisti. Eutanasiaa tulee harkita, kun lemmikillä on selvästi
enemmän huonoja kuin hyviä päiviä, lemmikki osoittaa toistuvaa kipua esimerkiksi liikkumishaluttomuudella, äreällä tai vetäytyvällä käytöksellä, on apaattinen tai jatkuvasti väsynyt tai jos yleisvointi heikkenee merkittävästi muulla tavoin. Eutanasiapäätöksen tekeminen on usein todella vaikeaa, mutta kärsimystä ei pidä pitkittää, jos lemmikkiä seuratessaan havaitsee, että sen elämänlaatu ei ole enää entisellään.

Eläinlääkärille voi halutessaan varata ajan myös asiantuntija-arvion saamiseksi lemmikin terveydentilasta ennen eutanasiapäätöksen tekemistä. Arviointi tehdään kliinisen yleistutkimuksen ja tiedossa olevan sairaushistorian perusteella. Huomioithan kuitenkin, että eläinlääkärillä ei tässä yhteydessä ole  mahdollisuutta lisätutkimuksiin tai sairauden hoitoon. Ajanvaraukset eläinlääkärille lemmikin eutanasiatoimenpidettä tai terveydentilan arviota varten puhelimitse numerosta 040-900 9999.

Eutanasia toimenpide alkaa esirauhoituksella, mikä tarkoittaa sitä, että eläimelle annetaan rauhoittava lääkeaine pistoksena. Lemmikki rentoutuu ja käy makuulle noin kymmenen minuutin kuluessa. Lemmikin rauhoituttua sille laitetaan suoniyhteys. Suoniyhteyden saamiseksi lemmikiltä ajetaan ensin hieman karvoja, minkä jälkeen suonikanyyli asennetaan tyypillisimmin etu- tai takajalkaan. Jos lemmikin terveydentila on erittäin heikko, voi suoniyhteyden löytäminen olla normaalia haastavampaa ja tällöin lääkeaineet voidaan annostella myös muulla tavoin. Lemmikki viedään seuraavaksi syvään uneen nukutusaineella, minkä jälkeen annostellaan lopetusaine. Lemmikki ei nukutuksen jälkeen ole enää tietoisessa tilassa ja eutanasia on sille täysin kivuton. Eutanasian yhteydessä voi kuitenkin esiintyä yksittäisiä refleksinomaisia hengenvetoja tai tahattomia liikkeitä. Lääkkeiden annetaan vaikuttaa jonkin aikaa, minkä jälkeen eläinlääkäri varmistaa, että lemmikin sydän on pysähtynyt merkkinä poisnukkumisesta.

Toimenpiteen jälkeen teillä on halutessanne aikaa hyvästellä rakas perheenjäsen kiireettömästi ja yksityisesti muistohuoneessa läheisten kesken.